maandag 30 juni 2008

KeukenChinees

En hoe moet dat nu in China…?
Om in China toch iets te kunnen bestellen, hebben we enkele woorden en gerechten opgezocht. Eventueel print je dit af en neem je ’t mee op stap. Dan kan je gewoon aanwijzen wat je wil ,als je durft.
吃 (chi) [tscheu] = eten, of 吃饭 (chifan) [tscheu fen] = voeding eten.
喝 [he] = drinken
饮水 [yinshui] = water drinken
喝酒[he jiu] = alcohol drinken
蔬菜 [shu cai] = groenten
菜 (cai) = schotel, gerecht
en de verschillende smaken:
沪菜 (hu cai) : dit betekent een meer zoet gerecht
• 川菜 (chuan cai) : dit is pikant
• 路菜 (lu cai) ; 东北菜 (dong bei cai) : deze zijn meer zoutig en meestal in water gekookt.
• …
Het hoofdgerecht bestaat niet uit 1 bord. Ze hebben een kommetje bij zich met rijst erin. Al de rest (vlees, groente,…) bevind zich in het midden van de tafel. Je hoeft enkel nog toe te happen naar wat je wenst.
De rijst plakt daar meer, dit is ook nodig om met Chop-sticks te eten.
年糕 (nian gao) = rijst cake
粽子 (zong zi) = Rijst opgerold in een blad (is ook bekend in Belgie)
元宵 (yuan xiao) = Ballen van zeer sterk klevende rijst
馄饨 (hun tun) = deegballetjes
馒头 (man tou) = gestoomd brood (zeer bekend chinees eten)

春卷 (chun juan) = Chinese springrollen (een soort loempia)
北京烤鸭 (beijing kao ya) = Eend van beijing (heel bekend in Peking)
红烧肉 (hong shao rou) = Een soort hutsepot in china (bouilli)
鱼香肉丝 (yu xiang rou si): ”yu” betekent vis ,”xiang” = smaak ,”rou si” betekent vleesstukjes. Dit menu wordt bereid met varkensvlees, er is absoluut geen vis in deze schotel.
炸酱面 (zha jiang mian): Dit is een soort spaghetti, met chinese saus, groenten en vlees.
宫爆鸡丁 (gong bao ji ding) : Voornamelijk gemaakt van kip en pindanootjes

Chopsticks:
Dat men in China met stokjes eet, is ondertussen alom bekend. Wie thuis nog wat wil oefenen voor we vertrekken, vindt hieronder twee technieken om die stokjes te hanteren.

De bedoeling is eigelijk om met uw duim, wijsvinger en middelvinger de bovenste stok te doen bewegen. De onderste stok moet je proberen vast te houden tussen uw duimholte en uw ringvinger.
Wat ook wel lukt, is met uw duim en uw wijsvinger de bovenste stok te doen bewegen. De onderste stok blijft gewoon vast tussen uw middelvinger en uw duimholte. Deze manier is minder verkrampend.

Geen opmerkingen: