maandag 21 juli 2008

Maandag 21 Juli 2008 onze laatste dag in China

Vandaag zoals gisteren gemeld gaan we met onze leerlingen op stap.
We beginnen er aardig aan te wennen, het is opnieuw erg warm en zonnig.
Zoals afgesproken was iedereen met al zijn bagage stipt om 09.00uur op post.
Om 10.00uur stonden we aan de poorten van de Lama tempel om dit complex te bezoeken.
Voor Lin Na was dit een uitgelezen gelegenheid omdat deze Boedistisch tempel één van de belangrijkste is in China en zij dit aanziet als een soort Rome voor de katholieken.


Na dit bezoek terug de metro in voor een uitgestippelde wandeling langs de "Hutongs" (originele woningen van Beijing)om zo de belangrijkste winkelstraat van Beijing te bereiken. Groot was onze verbazing wanneer we vaststelden dat de "Hutong" vermeld in onze Capitoolgids (uitgave 2007) op één huis na (restaurant) afgebroken was.


Dan maar verder naar de "Wanfujing road" waar onze leerlingen kennis konden maken met de befaamde brochetjes van schorpioen, meelwormen, zeepaardjes, zeesterren en nog veel meer lekkers.


Na nog een uurtje vrij rondkuieren was het tijd om terug naar de school te gaan voor het afscheid.
Hier werden we samengebracht in een klaslokaal en na een zoveelste dankwoord van de directeur werden de leerlingen en hun Chinese partner gevraagd hun ervaringen aan de rest van de groep te vertellen. Het waren één voor één het eerlijke en soms emotionele verhalen waaruit blijkt dat dit toch een zeer belangrijke en boeiende ervaring is geweest.



Hierna werden we uitgenodigd op een Chinees festijn in een naburig restaurant.

Dan was het afwachten op het afscheid.
Om 21.00uur reed de schoolbus voor en was het tijd om afscheid te nemen. Het was mooi geweest, de traantjes vloeiden en ondanks het feit dat iedereen naar huis hunkerde zijn hier toch vriendschapsbanden ontstaan die niet vlug vergeten zullen worden. Ook de avonturen die we hier hebben meegemaakt zullen nog lang worden naverteld en nooit meer vergeten worden.
Adieu Beijing 55th High School, moge we jullie volgend jaar terug mogen ontmoeten in België.
Onder begeleiding van 3 Chinese leraars ging het dan richting luchthaven.
Het is goed geweest en iedereen denkt nu aan de thuiskomst.
Na een strenge en vlotte douanecontrole, het is nu inmiddels 12.30uur en dus eigenlijk al 22 juli 2008 en zitten we nu aan gate 12 te wachten op ons vliegtuig.(voorlopig 50 minuten vertraging)
Tot straks in Zaventem.....

1 opmerking:

VRF & Reneetje zei

Jan, Jos,
Tot het laatste uur was het een prachtig programma. Ik heb het iedere dag meegevolgd.
Langs deze weg doe ik ook de groeten aan de leerlingen en ben blij voor hen dat ze dit mochten meemaken. Ik kan ze verzekeren dat ze ,zoals ikzelf, dikwijls zullen terugdenken aan die andere cultuur.
Tot terug in België