vrijdag 18 juli 2008

vrijdag 18 juli 2008 Tian'anmen en de Verboden Stad

Vrijdagochtend werden we wakker onder een mistig wolkendek (mengeling van vervuiling en vochtigheid) en striemende regen. Dit zag er echt niet goed uit.
Alsof de goden ons genegen waren klaarde de hemel rond 10.00uur plaatselijke tijd op en maakte plaats voor een koele ochtend(27°c) en een hemel met alsmaar bredere opklaringen.
Rond 11.00uur sijpelde de eerste leerlingen binnen in de 55th High School en werden de ervaringen van de vorige avond en ochtend uitgewisseld.

Marcha en Isabelle verschenen ten tonele met een verblindend nieuw kapsel dat was gerealiseerd door de plaatselijke "hairdresser" voor de ronde prijs van 60 Yuan (6 EURO). Het bijzonder kwistig gebruik van lak (een beetje meer of minder luchtvervuiling deert de Chinees niet) moesten zij er wel bijnemen.
Astrid was daarentegen met haar automatisch windmolentje verstrikt geraakt in haar kapsel en vertrouwde het ding niet meer. Stephanie was tijdens haar taxirit naar school aangevallen door een reuzegroot insect wat later een Chinese krekel bleek te zijn. Joeri en Fabian hadden zich op een plaatselijk marktpleintje tegoed gedaan aan een aantal Chinese primeurs zoals varkensoren, gebakken kippenpoten enz......en waren tot de conclusie gekomen dat deze plaatselijke lekkernijen iets minder in de smaak moet vallen bij de gemiddelde Europeaan.


Ieder had zo zijn verhaal en al snel was het tijd voor ons bezoek aan het belangrijkste plein van China met name het Tian'anmen plein. Hier aangekomen bleek dit plein inderdaad enkel maatjes groter dat het marktplein van St.Niklaas(grootste marktplein van België).

We liepen via het mausoleum van Mao (dit voormalig staatshoofd van China ligt hier nog steeds onderkoeld opgebaard) richting de hoofingang van de Verboden Stad. Na de nodige kiekjes en laverend door de mensenmassa (hier merk je pas echt dat er in China geweldig veel mensen moeten wonen) bereikten we de ingang van de Verboden Stad.(Het verblijf van 24 Chinese keizers dat pas in 1949 toegankelijk werd voor het publiek)

Vooraleer dit complex te betreden werd even langs het nieuwe operagebouw gelopen. Hier kon Fabian eindelijk zijn "ei" kwijt. Alles werd nu duidelijk, het eivormig operagebouw bleek het ei te zijn waar Fabian al gans de ochtend over liep te zeuren. Na onderstaande foto kan de reis voor Fabian zeker niet meer stuk.



Na het nodige Chinese overleg aan de ingang van de Verboden Stad (van het door hen geplande bezoek van 30 minuten hebben we 2 uur kunnen maken)besloten de twee Chinese begeleiders de nodige inkomkaarten te gaan halen.
Na redelijk lang wachten onder een intussen blauwe hemel met stralende zon (+-35 graden) bleken zij niet de geschikte inkomkaarten bij zich te hebben en moest de school gecontacteerd worden. Na nog veel vijven en zessen bleek uiteindelijk dat de leerkrachten in kwestie het inkomgeld niet konden betalen met een credit card en dat ze geen cash geld bij zich hadden. Hun voorstel was dan om even langzij de Verboden Stad te lopen en dan terug de bus richting school te nemen. Dit was uiteraard buiten de Belgische hardnekkigheid gerekend want wij waren natuurlijk niet naar China gekomen om even voorbij dit monument te lopen. Dankzij de bereidwilligheid en dikke beurs van Stephanie werd het inkomgeld dan voorgeschoten en werd 2 uur en half uitgetrokken om dit adembenemend monument te bezoeken. De pracht en de praal en vooral de omvang van dit monument was indrukwekkend en deed de inkomperikelen vlug vergeten.


Na dit interessante bezoek werd afgesproken nog even samen een markt te bezoeken waar de geïnteresseerden hun onderhandeltalent konden uittesten bij de aankoop van souvenirs, kledij en andere zaken.
Na een drankje in een naburig Belgisch café werd deze dag afgesloten en ging iedereen met een voldaan gevoel weer naar zijn Chinees gastgezin.





Zaterdag staat opnieuw een prachtig Chinees monument op het programma met name De "Temple of Heaven". Dit tempelcomplex uit de Mingdynastie is één van de grootste van China en was lange tijd verboden voor gewone mensen.










Wordt vervolgd..........

3 opmerkingen:

Veerle en Karel zei

Als we de foto's zien en de verslagen lezen is het niet onder woorden te brengen wat een geluk jullie hebben dit te mogen meemaken.Jullie hebben echt de LOTTO GEWONNEN!
We vragen ons wel af of ze ginder
"DUVEL" verkopen die bij ons gebrouwen is!
Groetjes Veerle en Karel

Unknown zei

Beste Astridje

We hopen dat je kapsel intussen in orde is geraakt en je niet zoals je twee vriendinnen een Chinees kapsel hebt gekozen ;-).

Gelukkig heeft jullie Belgische hardnekkigheid ervoor gezorgd dat jullie in de Verboden Stad zijn binnengeraakt. We zijn benieuwd naar al je persoonlijke impressies.

Hier regent het bijna voortdurend en zijn we toch een beetje jaloers op de vochtige Chinese warmte. Een klassieke waaier was een betere oplossing geweest en veiliger voor je kapsel.

Maandagochtend komt Eline terug uit Mexico en dinsdagavond gaan Parrain & Mamy mosseltjes eten bij Nonkel Jan & Tante Marie-Anne en zullen we een uitgebreide reisreportage krijgen van Eline.

Woensdag komen Tante Sofie, Nonkel Vincent en de drie kindjes terug uit Spanje en donderdag vertrekken Nonkel Jan, Tante Marie-Anne, Véronique & William naar Toscanië. Eline & Kobe komen dan wat later achter naar Parijs voor de viering van het 25-jarig huwelijksjubileum van Nonkel Jan & Tante Marie-Anne.

Einde juli komen Tante Lieve, Nonkel Tom en de kinderen terug uit Andalucia. Nonkel Wilfried, Tante Katrin, Kristof & Tim vertrekken dan naar Toscanië.
Mamy & Parrain gaan dan een weekje met Julie & Louis naar Middelkerke.

Nog een paar prachtdagen en dan kan je ons honderduit al je wedervaren en avonturen in China in geuren en kleuren vertellen.

Een dikke knuffel van Mamy & Parrain en de hele Mulkens-clan!!

christa batens zei

Hallo Piva,

Het is leuk om jullie belevenissen te kunnen volgen. Geniet nog van China en breng een beetje zon mee !

Christa Batens